Cikkek

Ha nehezen vagy lassan szopik a baba

letöltés 1

Egy csecsemőt általában nem kell nógatni, szopik, ha van mit és szopik, ha éhes. Apróbb problémák megléte miatt a szopás, néha nagyon lassú, fájdalmas, nehézkes, mennyiségre nem megfelelő stb. A „szopizás” megtanulása a babának és a mamának egyaránt szükséges és az egyénileg változik, hogy kinek mi válik be: egy laza ösztönös vagy egy tudományos megtervezett változat.

Ha „szopizási problémák” jelentkeznek, akkor segíthet a Lactációs tanácsadó,  a védőnő, gyermekorvos és egyes esetekben a gyermekgyógytornász is.

Bővebben: Ha nehezen vagy lassan szopik a baba

A "Mindenható" Hinta...

hiinta 

A hintázás segítség  lehet az elalvásnál, pocakfájásnál, az idegrendszer fejlesztésében, korababáknál, izgága babáknál, a beszéd indításban, a viselkedési és érzelmi funkciók leküzdésénél, az egyensúly fejlesztésben, az írás- olvasás tanulásban stb.

Bővebben: A "Mindenható" Hinta...

A GYERMEKNEVELÉS NEM "GYERMEKJÁTÉK"...

baby education shanghai 310068 1 s 307x512

Türelem, következetesség, kitartás

Ahhoz, hogy valaki következetes, és szeretetteljes apa, vagy anya lehessen szükség van némi meggyőződésre, elszántságra és határozottságra a nevelés, fegyelmezés területén, ugyanakkor egy óriási adag kreativitásra, hogy a legváltozatosabban ki tudja mutatni a szeretetét a gyermek felé.

A fegyelmezés a nevelésnek a legnehezebb része, mely igen sok szülőt próbára tesz, ráadásul nap mint nap szembe kerül vele az ember.

Bővebben: A GYERMEKNEVELÉS NEM "GYERMEKJÁTÉK"...

BABAHORDOZÁS GYÓGYTORNÁSZ SZEMMEL

il 570xN.920055838 4v9v

Egy újszülött a lábait felhúzza, gerincét összegömbölyíti, nyakát behúzza, ez a „gombóc póz” számukra a kedvenc testtartás. A mozgásfejlődés következtében a babák 1 év alatt lassan "kiegyenesítik" magukat. A gerinc normál, fiziológiás görbületeinek kialakulásához, a csípő éréséhez és a két lábon való járáshoz hosszú fejlődés, tapasztalás, erősödés szükséges. 

A megfelelő hordozóval való helyes hordozás pozitívan befolyásolja a babák fejlődését, érését.

Gyermekekkel foglakozó gyógytornászoknak sokszor felteszik ezeket a kérdéseket, hogy

Bővebben: BABAHORDOZÁS GYÓGYTORNÁSZ SZEMMEL

"Mackógyógytorna a helyes nyelésért " című könyvünk

72106573841

Akad olyan kisgyerek - nagyobb gyerek - akár kamasz, aki száját gyakran nyitva feledve, nyelvét előreejtve szemléli a világot - előfordul, hogy válla előreesik..., az egész testtartása eltér az elvárttól. Van úgy a kisiskolásokkal, hogy hiába dolgoznak a helyes beszéden, pontos artikuláción - nem érnek el jó eredményeket.

Bővebben: "Mackógyógytorna a helyes nyelésért " című könyvünk

SZÁJON LÉGZÉS ...

images

Az újszülöttek (főleg) csak orron keresztül tudnak lélegezni, aztán pár hónapos korra már szájon keresztül is sikerül. Gyermekkorban fontos odafigyelni, hogy orron keresztül lélegezzenek a gyerekek (felnőtt korban sokkal hosszabb, sokkal nehezebb vagy lehetetlen javítani azt). Tudományos munkák bizonyítják, hogy akik orron át lélegeznek, megfelelőbb testtartással rendelkeznek, mint azok a hasonló korúak, akik a szájukon keresztül lélegeznek és az a gyermek, aki csak szájon át vesz levegőt, elmaradhat az értelmi fejlődésben a többi orrlégző gyerek mellett.

Bővebben: SZÁJON LÉGZÉS...

A LÚDTALP ÉLETKORONKÉNTI TEENDŐIRŐL ÉS VESZÉLYEIRŐL

 

 DSC7229a copy

A lúdtalp egy "az életet nem veszélyeztető" ortopédiai betegség, de sok - sok kellemetlenséggel, életminőség- és esztétikai romlással járó megbetegedés alapja lehet. Szó szerint alapja, mert ezen a dinamikus alapon, a talpunkon járunk, terhelünk, elrugaszkodunk… de sajnos egyre kevesebbet.

Lúdtalpas az, akinek a láb boltozatos szerkezete laposabb a kelleténél. Lúdtalp esetében, a láb a hosszanti tengelye körül kissé kifele fordul, a szalagok túlnyúlnak, a csontok átrendeződnek, az izmok tapadási pontjai máshova kerülnek a térben. Így más lesz a húzási irány, amely kedvezőtlen irányba befolyásolja az egész testet. A rossz talpboltozat negatívan befolyásolhatja a lábfej, térd, csípő, gerinc, váll és akár a légzés, nyelés, fogsor helyzetét, működését is.

Bővebben: A LÚDTALP ÉLETKORONKÉNTI TEENDŐIRŐL ÉS VESZÉLYEIRŐL

A BABÁK FOGAS GONDJAI

5a60f18b b8a8 41ee 8e29 02fe44541e7e

Három éves korig összesen 20 fogat növesztenek a babák. Átlagosan 6 hónapos kor körül indulnak a fogak, de az is előfordul, hogy 2 hónaposan vagy 15 hónaposan kocog az első. A csecsemőkor fogatlan ideje a még át nem tört tejfogak, az állcsontok, valamint az arcizom fejlődésének igen fontos szakasza. A szopás, mint fontos és fejlesztő mozgás, az alsó állcsont mozgatása, rendkívül erős izommunkát jelent, ami a fogak fejlődésére, az arc, lényegében az egész szervezet fejlődésére is hatással van. Szopás közben a szájüregben bizonyos szívóerő érvényesül, amely a szájpadlás, az állcsont fejlődését befolyásolja.

Bővebben: A BABÁK FOGAS GONDJAI

Fejlesztő csepphinta nagyobbaknak

Csepphinta feladatsor A5

A nagycsoportos óvodás és kisiskolás gyerekeknek ajánlott hinta típus hasonlít egy kivágott vízcseppre vagy egy batyura, melyből több „márka” létezik, de leginkább a csepphinta nevet használják. A csepphintában el lehet bújni, olvasni, mesét nézni, álmodozni, relaxálni, ringatózni, ücsörögni, beszélgetni, pörögni, tornázni és még sok hasznos és érdekes mozgásformát kitalálni…

Bővebben: Fejlesztő csepphinta nagyobbaknak

Mit tehetünk ha fáj a baba pocakja?

images 1

A „fáj a baba pocakja”-  probléma hátterében szerencsére, általában nem súlyos betegségek állnak, hanem egyszerűbb történetek. Az újszülöttnél gyakran jelentkezik a hasfájás.  A babák bélrendszere  az első hónapokban még éretlen, ami gyakran megkeserítheti a hangulatot, sokat sírhatnak, mely nehéz időszak a babának, a mamának és papának is.

Bővebben: Mit tehetünk ha fáj a baba pocakja?

 • _DSC0826_a_email
 • _DSC0845_a_email
 • _DSC1123_b_email
 • _DSC1220_a_email
 • _DSC1240_a_email
 • _DSC1411_a_email
 • cimlap01
 • cimlap02
 • cimlap03
 • cimlap04
 • cimlap05
 • cimlap06
 • cimlap07
 • cimlap08
 • cimlap09
 • cimlap10
 • cimlap11
 • cimlap12
 • cimlap13
 • cimlap14
 • cimlap15

© 2009-2021 | www.mackorendelo.hu | +36 30 389 7327 | OTP 11742348-20016667 K&J Vital Kft.
Mackórendelő PEST 1145 Budapest, Amerikai út 40/a as. 2.| Mackórendelő  BUDA 1026 Budapest, Nagyajtai utca 15.