Cikkek

"Mackógyógytorna a helyes nyelésért " című könyvünk

72106573841

Akad olyan kisgyerek - nagyobb gyerek - akár kamasz, aki száját gyakran nyitva feledve, nyelvét előreejtve szemléli a világot - előfordul, hogy válla előreesik..., az egész testtartása eltér az elvárttól. Van úgy a kisiskolásokkal, hogy hiába dolgoznak a helyes beszéden, pontos artikuláción - nem érnek el jó eredményeket.

Bővebben: "Mackógyógytorna a helyes nyelésért " című könyvünk

SZÁJON LÉGZÉS ...

images

Az újszülöttek (főleg) csak orron keresztül tudnak lélegezni, aztán pár hónapos korra már szájon keresztül is sikerül. Gyermekkorban fontos odafigyelni, hogy orron keresztül lélegezzenek a gyerekek (felnőtt korban sokkal hosszabb, sokkal nehezebb vagy lehetetlen javítani azt). Tudományos munkák bizonyítják, hogy akik orron át lélegeznek, megfelelőbb testtartással rendelkeznek, mint azok a hasonló korúak, akik a szájukon keresztül lélegeznek és az a gyermek, aki csak szájon át vesz levegőt, elmaradhat az értelmi fejlődésben a többi orrlégző gyerek mellett.

Bővebben: SZÁJON LÉGZÉS...

A LÚDTALP ÉLETKORONKÉNTI TEENDŐIRŐL ÉS VESZÉLYEIRŐL

 

 DSC7229a copy

A lúdtalp egy "az életet nem veszélyeztető" ortopédiai betegség, de sok - sok kellemetlenséggel, életminőség- és esztétikai romlással járó megbetegedés alapja lehet. Szó szerint alapja, mert ezen a dinamikus alapon, a talpunkon járunk, terhelünk, elrugaszkodunk… de sajnos egyre kevesebbet.

Lúdtalpas az, akinek a láb boltozatos szerkezete laposabb a kelleténél. Lúdtalp esetében, a láb a hosszanti tengelye körül kissé kifele fordul, a szalagok túlnyúlnak, a csontok átrendeződnek, az izmok tapadási pontjai máshova kerülnek a térben. Így más lesz a húzási irány, amely kedvezőtlen irányba befolyásolja az egész testet. A rossz talpboltozat negatívan befolyásolhatja a lábfej, térd, csípő, gerinc, váll és akár a légzés, nyelés, fogsor helyzetét, működését is.

Bővebben: A LÚDTALP ÉLETKORONKÉNTI TEENDŐIRŐL ÉS VESZÉLYEIRŐL

A BABÁK FOGAS GONDJAI

5a60f18b b8a8 41ee 8e29 02fe44541e7e

Három éves korig összesen 20 fogat növesztenek a babák. Átlagosan 6 hónapos kor körül indulnak a fogak, de az is előfordul, hogy 2 hónaposan vagy 15 hónaposan kocog az első. A csecsemőkor fogatlan ideje a még át nem tört tejfogak, az állcsontok, valamint az arcizom fejlődésének igen fontos szakasza. A szopás, mint fontos és fejlesztő mozgás, az alsó állcsont mozgatása, rendkívül erős izommunkát jelent, ami a fogak fejlődésére, az arc, lényegében az egész szervezet fejlődésére is hatással van. Szopás közben a szájüregben bizonyos szívóerő érvényesül, amely a szájpadlás, az állcsont fejlődését befolyásolja.

Bővebben: A BABÁK FOGAS GONDJAI

Fejlesztő csepphinta nagyobbaknak

Csepphinta feladatsor A5

A nagycsoportos óvodás és kisiskolás gyerekeknek ajánlott hinta típus hasonlít egy kivágott vízcseppre vagy egy batyura, melyből több „márka” létezik, de leginkább a csepphinta nevet használják. A csepphintában el lehet bújni, olvasni, mesét nézni, álmodozni, relaxálni, ringatózni, ücsörögni, beszélgetni, pörögni, tornázni és még sok hasznos és érdekes mozgásformát kitalálni…

Bővebben: Fejlesztő csepphinta nagyobbaknak

Mit tehetünk ha fáj a baba pocakja?

images 1

A „fáj a baba pocakja”-  probléma hátterében szerencsére, általában nem súlyos betegségek állnak, hanem egyszerűbb történetek. Az újszülöttnél gyakran jelentkezik a hasfájás.  A babák bélrendszere  az első hónapokban még éretlen, ami gyakran megkeserítheti a hangulatot, sokat sírhatnak, mely nehéz időszak a babának, a mamának és papának is.

Bővebben: Mit tehetünk ha fáj a baba pocakja?

A babák mozgásfejlődése

23377x

Sokfélék vagyunk ....., érzésekben, kinézetben, gondolkodásban….ettől szép kerek a világ. Természetes, hogy a babák mozgásfejlődésének üteme is különbözik egymástól, ami soha vissza nem térő sebességgel történik az első 2 életévünkben.

Az, hogy a szakemberek a mozgásfejlődés lépcsőfokait, egymástól eltérő időintervallumokra ítélik meg, (akár 3 hónap különbséget is mutathatnak) ez néha megzavarja a szülőket és gyakran teszik fel a kérdést hogy: „most akkor mikor kell tudja?  „mikortól van elkésve a mozgásfejlődése?”

Bővebben: A babák mozgásfejlődése

Sarokfájdalom

plantaris fasciitis"Fáj a sarkam", "alig tudok rálépni" - panaszkodhatnak a gyerekek vagy akár a felnőttek is….

A sarok fájdalma a leggyakoribb ortopédiai panaszok egyike, melynek okozója legtöbbször a talpi kötőszövetes hártya gyulladása, a plantaris fasciitis. Természetesen pihentetni kell, de mit tehetünk még ennek érdekében otthon?

Bővebben: Sarokfájdalom

Gyermekgyógytorna, kinek és miért?

macilny

A mozgás az ember lételeme bármilyen életszakaszban is járunk, de különösen fontos ez 0-2 éves kor között. Szülőnek nem feladata megállapítani hogy milyen a baba mozgásfejlődése, hisz ezért vannak a szakemberek.  

Fontos, hogy diagnózis felállítására csak orvos jogosult, gyógytornász mozgásvizsgálatot végezhet. Véleményem szerint a szakembereknek az az egyik legfontosabb feladata, hogy tájékoztassa a szülőt, hogy az a probléma (ha van probléma) amit észlel a mozgásfejlődésben milyen mértékű és mik lehetnek a következményei.

Bővebben: Gyermekgyógytorna, kinek és miért?

"Mackógyógytorna hanyagtartás ellen" című könyv

mackgygytorna_hanyagtarts_ellen_B1

„Húzd ki magad!” mondjuk sokszor a kis és nagy gyerekeknek, de hiába, mert ha nincs kellő izomerő, testtudat, hajlékonyság akkor mindezt elég nehéz megvalósítani.  A megoldás erre az érdekes, hatásos, játékos, aktív izommunka az egész testnek.

A „ Mackógyógytorna hanyagtartás ellen „ című könyvben, gyógytornászok által összeállított, 120 oldalon közel 100 gyakorlat található, amelyek érdekesek, játékosak és nem igényelnek speciális gyógytorna eszközöket.

Bővebben: "Mackógyógytorna hanyagtartás ellen" című könyv

 • _DSC0826_a_email
 • _DSC0845_a_email
 • _DSC1123_b_email
 • _DSC1220_a_email
 • _DSC1240_a_email
 • _DSC1411_a_email
 • cimlap01
 • cimlap02
 • cimlap03
 • cimlap04
 • cimlap05
 • cimlap06
 • cimlap07
 • cimlap08
 • cimlap09
 • cimlap10
 • cimlap11
 • cimlap12
 • cimlap13
 • cimlap14
 • cimlap15

© 2009-2021 | www.mackorendelo.hu | +36 30 389 7327 | OTP 11742348-20016667 K&J Vital Kft.
Mackórendelő PEST 1145 Budapest, Amerikai út 40/a as. 2.| Mackórendelő  BUDA 1026 Budapest, Nagyajtai utca 15.