Cikkek

Új Mackógyógytorna könyvünk

mackógyógytorna papírgombóccal A5 BORÍTÓ kicsi B1     

„Mackógyógytorna Papírgombóccal”   -  Okosító gyakorlatok nagyovisoknak és kisiskolásoknak

 MEGVÁSÁRLÁS

Játékhegyek veszik körül manapság a gyermekeket. E könyv gyakorlatait éppen ezért – pontosabban ennek ellenére – egy jelentéktelennek tűnő papírgombóccal végeztetjük, amelyet használt papírokból gyúrunk. A papírgombóc kellően puha, mégis kemény, gömbölyű, mégis szúrós ahhoz, hogy ingereket adjon a bőrön keresztül az izmoknak, az inaknak, az idegrendszernek, ugyanakkor egy szerethető, gömböcske alakú tárgy, amit jó fogni, szorítani, dobálni, elkapni, körbeugrálni… Az itt található gyakorlatok erőssége, hogy a fizikai aktivitás mellett szellemi munkára is inspirálja a gyermekeket.

Bővebben: Új Mackógyógytorna könyvünk

Korababák mozgásfejlesztése, gyógytornája

13245418 1042931979094413 6304866425415150268 n

Szükséges a gyógytorna egy koraszülött babának? Mindenképp le fog maradni? Mire érdemes odafigyelni? és még sok kérdésre keressük a választ, de még mielőtt belemerülnénk, megjegyezném, hogy a prevenció, a fejlesztés, a gyógytorna, csak egy második lépcső a kora babák életében, az első óriási lépcső a Koraszülött osztályokon történik, ahol az életükért küzdenek … gratulálunk és köszönjük.

Magyarországon a megszületett gyermekek 8-9 % korababként jön a világra. Önmagában a „koraság” nem hátrány vagy betegség, de a „rizikó” ott lapulhat bármi…amit tanácsos megelőzni,kezelni vagy gyógyítani és cikk eszenciája az utóbbi három szóban van.

Bővebben: Korababák mozgásfejlesztése, gyógytornája

Befelé vagy kifelé forduló baba lábfejek

letöltés

A születést után a babák lába (comb, lábszár, lábfej) kifelé fordul, aztán szép lassan a fejlődéssel és a mozgások hatására 1 éves korra középhelyzetbe kell kerüljön, úgy fekvő helyzetekben mint ülésben vagy állásban egyaránt. Van, hogy a lábfej nincs jó helyzetben a lábszárhoz képest, ilyenkor beszélhetünk kifelé vagy befelé forduló lábfejekről és ezen belül még egy pár változatról…

Bővebben: Befelé vagy kifelé forduló baba lábfejek

Ha nehezen vagy lassan szopik a baba

letöltés 1

Egy csecsemőt általában nem kell nógatni, szopik, ha van mit és szopik, ha éhes. Apróbb problémák megléte miatt a szopás, néha nagyon lassú, fájdalmas, nehézkes, mennyiségre nem megfelelő stb. A „szopizás” megtanulása a babának és a mamának egyaránt szükséges és az egyénileg változik, hogy kinek mi válik be: egy laza ösztönös vagy egy tudományos megtervezett változat.

Ha „szopizási problémák” jelentkeznek, akkor segíthet a Lactációs tanácsadó,  a védőnő, gyermekorvos és egyes esetekben a gyermek gyógytornász is.

Bővebben: Ha nehezen vagy lassan szopik a baba

A "Mindenható" Hinta...

hiinta 

A hintázás segítség  lehet az elalvásnál, pocakfájásnál, az idegrendszer fejlesztésében, korababáknál, izgága babáknál, a beszéd indításban, a viselkedési és érzelmi funkciók leküzdésénél, az egyensúly fejlesztésben, az írás- olvasás tanulásban stb.

Bővebben: A "Mindenható" Hinta...

A GYERMEKNEVELÉS NEM "GYERMEKJÁTÉK"...

baby education shanghai 310068 1 s 307x512

Türelem, következetesség, kitartás

Ahhoz, hogy valaki következetes, és szeretetteljes apa, vagy anya lehessen szükség van némi meggyőződésre, elszántságra és határozottságra a nevelés, fegyelmezés területén, ugyanakkor egy óriási adag kreativitásra, hogy a legváltozatosabban ki tudja mutatni a szeretetét a gyermek felé.

A fegyelmezés a nevelésnek a legnehezebb része, mely igen sok szülőt próbára tesz, ráadásul nap mint nap szembe kerül vele az ember.

Bővebben: A GYERMEKNEVELÉS NEM "GYERMEKJÁTÉK"...

BABAHORDOZÁS GYÓGYTORNÁSZ SZEMMEL

baba  

il 570xN.920055838 4v9v

Egy újszülött a lábait felhúzza, gerincét összegömbölyíti, nyakát behúzza, ez a „gombóc póz” számukra a kedvenc testtartás. A mozgásfejlődés következtében a babák 1 év alatt lassan "kiegyenesítik" magukat. A gerinc normál, fiziológiás görbületeinek kialakulásához, a csípő éréséhez és a két lábon való járáshoz hosszú fejlődés, tapasztalás, erősödés szükséges. 

A megfelelő hordozóval való hordozás pozitívan befolyásolja a babák fejlődését, érését.

Gyermekekkel foglakozó gyógytornászoknak sokszor feltevődnek ezek a kérdések, hogy

Bővebben: BABAHORDOZÁS GYÓGYTORNÁSZ SZEMMEL

"Mackógyógytorna a helyes nyelésért " című könyvünk

72106573841

Akad olyan kisgyerek - nagyobb gyerek - akár kamasz, aki száját gyakran nyitva feledve, nyelvét előreejtve szemléli a világot - előfordul, hogy válla előreesik..., az egész testtartása eltér az elvárttól. Van úgy a kisiskolásokkal, hogy hiába dolgoznak a helyes beszéden, pontos artikuláción - nem érnek el jó eredményeket.

Bővebben: "Mackógyógytorna a helyes nyelésért " című könyvünk

SZÁJON LÉGZÉS ...

images

Az újszülöttek (főleg) csak orron keresztül tudnak lélegezni, aztán pár hónapos korra már szájon keresztül  is sikerül. Gyermekkorban fontos odafigyelni, hogy orron keresztül lélegezzenek a gyerekek (felnőtt korban sokkal hosszabb, sokkal nehezebb vagy lehetetlen javítani azt).  Tudományos munkák bizonyítják, hogy akik orron át lélegeznek, megfelelőbb testtartással rendelkeznek, mint azok a hasonló korúak, akik a szájukon keresztül lélegeznek és az a gyermek aki csak szájon át vesz levegőt, elmaradhat az értelmi fejlődésben a többi orr légző gyerek mellett.

Bővebben: SZÁJON LÉGZÉS...

A LÚDTALP ÉLETKORONKÉNTI TEENDŐIRŐL ÉS VESZÉLYEIRŐL

 

 DSC7229a copy

A lúdtalp az életet nem veszélyeztető ortopédiai betegség, de sok - sok kellemetlenséggel, életminőség és esztétikai romlással járó megbetegedés alapja lehet. Szó szerint alapja, mert ezen a dinamikus alapon, a talpunkon járunk, terhelünk, elrugaszkodunk… de sajnos egyre kevesebbet.

A lúdtalpas az, akinek a láb boltozatos szerkezete laposabb a keleténél. Lúdtalp esetében a láb hosszanti tengelye körül kissé kifele fordul, szalagok túlnyúlnak, csontok átrendeződek, az izmok tapadási pontjai máshova kerülnek a térben, így más lesz a húzási irány, mely kedvezőtlen irányba befolyásolja az egész testet. A rossz talpboltozat negatívan befolyásolhatja a lábfej, térd, csípő, gerinc, váll és akár a légzés, nyelés, fogsor helyzetét, működését is.

Bővebben: A LÚDTALP ÉLETKORONKÉNTI TEENDŐIRŐL ÉS VESZÉLYEIRŐL

 • _DSC0826_a_email
 • _DSC0845_a_email
 • _DSC1123_b_email
 • _DSC1220_a_email
 • _DSC1240_a_email
 • _DSC1411_a_email
 • cimlap01
 • cimlap02
 • cimlap03
 • cimlap04
 • cimlap05
 • cimlap06
 • cimlap07
 • cimlap08
 • cimlap09
 • cimlap10
 • cimlap11
 • cimlap12
 • cimlap13
 • cimlap14
 • cimlap15

© 2009-2021 | www.mackorendelo.hu | +36 30 389 7327 | OTP 11742348-20016667 K&J Vital Kft.
Mackórendelő PEST 1145 Budapest, Amerikai út 40/a as. 2.| Mackórendelő  BUDA 1026 Budapest, Nagyajtai utca 15.