A "Mindenható" Hinta...

hiinta 

A hintázás segítség  lehet az elalvásnál, pocakfájásnál, az idegrendszer fejlesztésében, korababáknál, izgága babáknál, a beszéd indításban, a viselkedési és érzelmi funkciók leküzdésénél, az egyensúly fejlesztésben, az írás- olvasás tanulásban stb.

Egészséges és sérült gyerekeknek egyaránt ajánljuk a babahintákat, különböző céllal és használati utasításokkal.

Alvás:

A gyerekek általában nagyon szeretnek hintázni, a ritmikus mozgás, az ismétlődő mozdulatok a feszültség és a szorongás oldására az egyik legjobb módszert jelentik. A ringatózó mozgás a biztonságos anyaméhre emlékezteti a gyerekeket, megnyugtatja, ellazítja – sőt, sokszor el is altatja őket. Éppen ezért szoktuk ajánlani alvászavaros babáknak, akiket nehéz álomba ringatni. Ebben az esetben célszerű egyforma, monoton, kiszámítható lendítésekkel hintáztatni a babát.

Korababák:

A koraszülöttek, a 37 hétnél korábban érkezett babák kimaradnak az utolsó hetekben eltöltött szenzoros ingerekből, hisz a pocakban, az anya mozgásaival sok- sok inger (le fel, forgás, fordulás, jobb, bal stb.) érheti a babákat. Miután kibújnak, az életük szenzoros inger területén passzívabb lesz, ezt az ingert mesterségesen a hintázással is lehet pótolni. Ebben az esetben a baba legyen a magzati pózban a hátán és a ringató mozdulatok lassúak, de különböző irányúak legyenek. (A Korababák mozgásfejlesztése, gyógytornája cikkben további gondolatok találhatóak.)

Hasfájás:

A hasfájós babáknak az egyik legjobb helyzet a „gombóc” helyzet, amit a hintában jól meg lehet valósítani (felhúzott térdek alatt egy törülköző, gömbölyű hát). A baba pocakjára lehet tenni egy enyhén megmelegített babzsákot, így még hatékonyabb lehet a pocak „gyógyítás”. Ebben az esetben a ringatás legyen ugyanaz az irány, monoton ritmusban. ( A Mit tehetünk ha fáj a baba pocakja? cikkben tovább olvashat.)

Reflex leépítés:

Fennmaradt csecsemőkori reflexek leépítésére azért van szükség, mert ezek gátolják a babát az egyes mozgásfázisok kivitelezésénél. Az hogy mi a kóros és mi gátolja a mozgásfejlődést és mikor … azt bízzuk szakemberre. Ebben az esetben kérje gyógytornásza tanácsát, hogy miként helyezze a gyermeket, a helyes ringatózáshoz.

Játék:

A hinta rúdjára minden héten más és más ingereket tudunk tenni, hogy a baba ismerkedjen vele vizuálisan és manuálisan is. Ilyen ingerek például a babakarikák, csörgők, kendők, zizegő anyagok, vagy egy ½ literes palack stb.  Ezeket az ingereket (játékokat) tegyük mindig más irányba a kötélen vagy a fa rudakon, így a vizuális követés és a nyúlás is mindig máshova fog irányulni. Ebben az esetben nem mozgatjuk a hintát, csak a baba saját mozgásaitól mozogjon, ringjon.

Beszéd:

A beszédébresztés fontos eszköze a ritmus, amit a hintával az egész testet tudjuk ritmizálni (mozgatni) és mellé verbálisan is ritmizálhatunk (mondókázva, énekelve). Ebben az esetben tanácsos ugyanarra a mozdulatra ugyanazt a mondókát mondani, énekelni és ismételni, ismételni…

Egyensúly:

Különböző irányú hintázás közben ingerlődik a vesztibuláris rendszer, melynek az egyensúlyozásban nagy szerepe van. Egyensúlyozó képességünkre nem csak a gerendán, hanem folyamatosan szükség van: az üléshez, nyúláshoz, irányváltáshoz, futáshoz stb… Ebben az esetben célszerű egy összeállított gyakorlatsort gyakorolni a hintával, ahol az ingerek ismételten, kellő nagyságban és gyorsaságban érik a gyermeket.

Írás – olvasás:

A fejlett egyensúlyérzék nem csupán a nagymozgásokban (futásban, ugrálásban, bringázásban) segíti a gyermeket, de az írás és olvasás tanulást is pozitívan befolyásolja.  A betűk térben elhelyezett pálcikák, melyek térbeli helyzetét és viszonyát felismerve tudunk írni és olvasni. Vagyis minél többet hintázik a csöppség, annál könnyebb dolga lesz az iskolában később.

Egyéb segítségek:

A hinta olyan problémák kezelésében is hatékony kiegészítő segítség lehet, mint például az elmaradott mozgás, feszes izomzat, aszimmetrikus fejlődés vagy mozgás, nagyobb babáknál a mozgáshiány leküzdése, értelmi és szociális problémák leküzdése… Ezekben az esetekben tanácsos szakemberrel konzultálni.

Hinta a Mackórendelőben:

A Mackórendelőben sokszor használjuk a hintákat terápiás célokra; speciális feladatsorokat állítottunk össze a gyerekeknek, amit akár a kezelés alatt, akár otthon, a szülőkkel el tudnak végezni. Természetesen ezek mind játékosak, a gyerekeknek inkább szórakozás, mint munka, ezért könnyű őket „rávenni” a gyakorlásra.
Vannak általános gyakorlataink, amelyek minden gyereknél alkalmazhatóak, de igény esetén egyedi gyakorlatsort is összeállítanak gyógytornászaink, hogy a gyermekek a lehető leghatékonyabb terápiában részesüljenek.

Hinta otthon:

Persze a babahinta teljesen egészséges gyerekeknek is kiváló szórakozás: minden gyerek szeret hintázni! Rossz idő esetén, vagy esténként, ha már nem lehet a játszótérre menni, napközben ha szükséged van egy pár perc nyugalomra, ha szeretnéd elaltatni, megnyugtatni, ha szeretnétek együtt játszani… a hinta lehetőségei kimeríthetetlenek!

Hinta típusok:

Nagy márkák vagy kis márkák vagy márka nélküliek… a lényeg, hogy egy kötélen lógó hinta legyen, amiben feküdni,majd ülni és aztán lógni lehet.

Hinta használata:

Természetesen ez babánként változhat, de körülbelül ez a szabály:

-       a 0-7 hónapos kor közötti babák feküdjenek úgy, hogy a fa rudak párhuzamosak legyenek a talajjal, lábuk a hintán belül legyen

-       a 8-15 hónapos babák üljenek úgy, hogy a lábuk lógjon ki a hintán levő két lyukon és a hosszanti rúd legyen kb. 15 fokos döntéssel lefele

-       a 16- 36 hónapos babák üljenek úgy, hogy lábuk lógjon ki a hintán levő két lyukon és a hosszanti rúd legyen kb. 45fokosdöntéssel lefele

Fontos!

A baba lába csak akkor érjen a talajra, ha már egyedül tud biztonságosan járni.

Hintás gyakorlatsorok, megtalálhatóak a webáruházunkban :

- Mackógyógytorna Babahintával I. - 10 darab szenzomotoros gyakorlattal ( 0 - 7 hónapos gyerekenek)

- Mackógyógytorna Babahintával II. - 10 darab szenzomotoros gyakorlattal (8 - 15 hónapos gyermekeknek)

- .Mackógyógytorna Babahintával III. - 10 darab szenzomotoros gyakorlattal (16- 36 hónapos gyermekeknek)

- Mackógyógytorna Csepphintával - 12 szenzomotoros gyakorlattal ( 3 - 6 éves gyerekenek)

 

A legtöbbet adhatjuk babánknak, ha már időben, a lehető legkorábban foglalkozunk a fejlődésükkel, a hinta egy játék mely nyugtat, szórakoztat és fejleszt is egyben. A hintázó mozgás fejleszti az idegrendszert, hozzájárul a kognitív funkciók javításához is.

 

Kovács Andrea

Gyermekgyógytornász

Mackórendelő szakmai vezető

Elérhetőség és időpontkérés

www.mackorendelo.hu

 • _DSC0826_a_email
 • _DSC0845_a_email
 • _DSC1123_b_email
 • _DSC1220_a_email
 • _DSC1240_a_email
 • _DSC1411_a_email
 • cimlap01
 • cimlap02
 • cimlap03
 • cimlap04
 • cimlap05
 • cimlap06
 • cimlap07
 • cimlap08
 • cimlap09
 • cimlap10
 • cimlap11
 • cimlap12
 • cimlap13
 • cimlap14
 • cimlap15

© 2009-2021 | www.mackorendelo.hu | +36 30 389 7327 | OTP 11742348-20016667 K&J Vital Kft.
Mackórendelő PEST 1145 Budapest, Amerikai út 40/a as. 2.| Mackórendelő  BUDA 1026 Budapest, Nagyajtai utca 15.