Terápiák gyerekeknek

"HIPOTON" MACKÓGYÓGYTORNA

65993050 2372646476122950 1689153505861828608 n

Minden hipoton, puha, lusta, gyenge, lassú, kényelmes, flopy babának/ gyermeknek…

A hipoton baba/gyermek izomzata puha és erőtlen, ami csak minimálisan vesz részt a mozgásában, ezáltal lassítja a mozgásfejlődést és kóros mozgásmintákhoz vezethet, amely később különböző területeken problémát generálhat.

A Hipoton Mackógyógytornával valósul meg, az alapozás, leépítés és a harmonizálás, ami elengedhetetlen egy hipoton baba fejlesztésénél.

Bővebben: "HIPOTON" MACKÓGYÓGYTORNA

Baba FDM - manuális kezelés

178997963 4019079778146270 2687161705844398248 n

A Baba FDM terápia egy babákon alkalmazandó manuálterápia, mely új „eszköz” a gyógytornászok kezében. Mackórendelősen gyereknyelvre lefordítva az FDM az izmok ruháinak, a „fasciáknak„ és egyéb kötőszöveteknek az alakítása, kezelése a gyógytornász keze által.

Bővebben: Baba FDM - manuális kezelés

Online logopédia gyermekeknek

 

Online logopédia : logopédia vizsgálat, tanácsadás, gyakorlatsor, gyakorlás, ellenőrzés, javaslatok...

Jelentkezni Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy telefonon hétköznapokon 10.00 - 14.00 óra között a +36303897327.

Bővebben: Online logopédia gyermekeknek

Online egyéni baba - gyermek gyógytorna

90145482 2921571881230404 6610789605891375104 o

Online egyéni baba/ gyermek gyógytorna 0-18 éves korig.  Az online gyógytorna foglakozások szakmailag ugyan az  valósul meg mintha  a Mackórendelőben zajlana, csak az eszközök, a gyakorlatok, a kivitelezés, a segítség, a korrigálás... kicsit más.  Mint minden gyógytorna, az új pácienseinknél egy online vizsgálattal kezdődik, ahol nézegetjük, tesztelgetjük, megbeszéljük a kitűzött célok eléréséhez, szükséges teendőket (otthoni eszközöket, órák ütemezésését, lehetőságeket,...)

Bővebben: Online egyéni baba - gyermek gyógytorna

MAES terápia

 DSC0862 a email

A felfedezés a tanulás legfőbb mozdítója, ez alapján tanulják meg a babák és gyerekek a világ működését. A felfedezéshez elengedhetetlenül szükség van a mozgásra, mozdulatokra. A mozgás során minden gyermek képességeinek megfelelően alakítja ki azokat a stratégiákat, amikkel a legjobban fog tudni boldogulni. Így épülnek fel a hasonló elemekből eltérően koordinált mozdulatsorok, amitől a mozgás egyéni lesz. Ez alapján ismerjük fel a körülöttünk lévőket akár mozdulataik alapján is.

Bővebben: MAES terápia

DÉVÉNY MÓDSZER

 maci baba
A  baba helyes fejlődése érdekében javasolt pár alkalom Dévény gyógytorna, kezelés, terápia még egészséges babáknál is. Ahol mozgás problémát észlelünk ott viszont erősen javasolt a Dévény...

A Dévény módszer, egy speciális fogások rendszere, mely az izomzatra és az idegrendszeri szabályozásra egyaránt hatással van. A kezelés célja, a kontraktúra oldás, az izomhelyzet normalizálás, az idegrendszer direkt stimulálása. Mikor elhárulnak az izomtónus okozta problémák akkor a gyerek mozgásai kivitelezhetőek lesznek.

Bővebben: DÉVÉNY MÓDSZER

VOJTA TERÁPIA

cukivojta

A Mackórendelőben Budapesten, már lehetőség van Vojta terápiás vizsgálatra és terápia beállítására, Kovács Andrea gyógytornász –  nemzetközi Vojta terapeutánál.

 

A módszert Vaclav Vojta (1917 – 2000) egy cseh származású ortopéd-neurológus dolgozta ki, a Müncheni Gyermekklinika volt igazgatója, melyet reflexlokomóción alapuló gyógytechnikának is nevezhetünk. (reflex = a test nem tudatos válaszreakciója,  lokomóció = helyváltoztatás)

 

Bővebben: VOJTA TERÁPIA

Hanne Marquardt Talpreflexzóna kezelés

299228_574765942542841_691277902_n

A láb reflexzónáinak masszírozása ma már a legismertebb kiegészítő gyógymódok közé tartozik. Kitűnő eredmények érhetők el vele a mozgásszervi betegségek, a légző- és húgyivarszervi elváltozások, emésztő szervek, a gyermekkori fejlődési zavarok kezelésében.

Bővebben: Hanne Marquardt Talpreflexzóna kezelés

GYERMEKGYÓGYTORNA

 DSC7229a copy

A gyermekgyógytorna játékos feladatokból álló de „a gyógytorna törvényeit” követő program.  A gyermekgyógytorna 0 éves kortól ajánlott 18 éves korig.

A jól megtervezett  „gyermekbarát gyógytorna gyakorlat” észrevétlenül végezteti el a gyermekkel:

Bővebben: GYERMEKGYÓGYTORNA

ARC GYÓGYTORNA

 arc

Az arctorna gyógytornát, lehet baleset, bénulás, műtét, fogászati dolgok, speciális beszédtechnika kialakítása, hölgyeknél a fiatalság megőrzése vagy gyermekeknél beszédindítás céljából végezni.

A különböző célokért és különböző korosztályoknak természetesen más és más a feladatok kivitelezése.

Bővebben: ARC GYÓGYTORNA

FEJLESZTŐ BABAGYÓGYTORNA

374925_381184798622469_2137702109_nA fejlesztő babatorna ajánlott,  ha a baba egészséges, csak minimálisan el van maradva a mozgás fejlődése, vagy nem jó sorrendben kezdi alkalmazni, vagy furcsán aszimmetrikusan végzi őket. Minél hamarabb kezdik el a babagyógytornát annál hatásosabb és eredményesebb.

A babagyógytorna foglakozásokon az adott mozgást tökéletesítjük és speciális feladatokkal előkészítjük a következő mozgásfázist. Ezeket különböző speciális fejlesztő torna eszközökkel (is) végezzük.

Bővebben: FEJLESZTŐ BABAGYÓGYTORNA

EGYÉNI LÚDTALP GYÓGYTORNA

images_5Egyéni lúdtalp gyógytornát azoknak a gyermekeknek javasolunk, akik nagyon komolyan akarják végezni a lúdtalp prevenciót vagy akiknél az ortopéd orvos lúdtalpat diagnosztizált.

A Mackórendelős lúdtalp vizsgálatok után, elkezdjük az egyénre szabott gyermekgyógytornát mellyel főleg a lábra, talpra fókuszálunk, de nem elhanyagolhatóak a test többi részi sem …

Bővebben: EGYÉNI LÚDTALP GYÓGYTORNA

GIPSZLEVÉTEL UTÁNI GYERMEKGYÓGYTORNA

gipsz_1

A gyermekek hamar gyógyulnak, azért a tökéletes gyógyuláshoz szükséges a törések utáni gyógytorna alkalmazása.

Gyermekek esetében, egy egyszerű csonttörés következtében is felléphetnek olyan utóhatások, melyek megelőzése érdekében célszerű speciális, rehabilitációs gyógytornát alkalmazni a sérült testrész átmozgatására, megerősítésére, koordináció javítására stb.

Bővebben: GIPSZLEVÉTEL UTÁNI GYERMEKGYÓGYTORNA

BABA CSÍPŐTORNA BETANÍTÁS

macis

A csípőtorna elvégzése nem nehéz, de lehet helytelenül, nem megfelelő ismétlésszámmal, nem megfelelő erővel, nem megfelelő ízületi szög létrehozásával vagy csak bátortalanul végezni.

Ezért tartom fontosnak, hogy a szülőt betanítsuk a helyes csípőtorna végrehajtására. Tapasztalataink szerint a csípőtorna kivitelezésének elsajátítására 1- 2 alkalom szükséges, amit gyógytornász tanít be a Mackórendelőben. A torna mellett ellátjuk hasznos fektetési, hordozási stb. tanácsokkal.

Bővebben: BABA CSÍPŐTORNA BETANÍTÁS

MACKÓ- SPIDERMED TERÁPIA

img0063Csiripelő heveder, a hanyagtartás ellen (normál vagy rövid) program

Ajánlott: rossztartású kamaszoknak, számítógép előtt ülőknek, kismamáknak, és csupán  a lusta hátúaknak (erős gerincferdüléssel nem alkalmazható)

A SpiderMed heveder egy jó beállítást igényel és utána naponta rövid ideigszükséges a hordása. ha begörbül a hátunk akkor csipog, ha kihúzzuk magunkat akkor elhelgat. Sokkal barátságosabb, mint naponta többször rászolni, az amúgy is kamasz gyerekre hogy "húzd ki magad".

Bővebben: MACKÓ- SPIDERMED TERÁPIA

LÚDTALP PREVENCIÓS CSOMAG

talpA Lúdtalp prevenciós csomag gyermekeknek tartalmazza:

- a gyerek lábdiagnózist (gyógytornász által) (izomerő – szalag - terhelés)

- egy 10 feladatból álló "lúdtalpfeladatsor" írásba megkapását és betanítását

- a lúdtalptornához szükséges 3 db torna eszközt (dudoros félgömb, szúrós karika, tüsi kislabda)

- szükség esetén szakorvosi illetve cipő javaslatot

A lapos talp csecsemőkorban természetes jelenség. Óvodás korban azonban mindinkább kialakul a talp élettani formája, míg ennek elmaradása kisebb-nagyobb statikai és mozgászavarokhoz vezethet. (A láb 26 csontocskából áll, melyet erős szallagok és rövid izmocskák kapcsolnak össze, így biztosítják a láb teherbírását és a talp íveltségét.)

Bővebben: LÚDTALP PREVENCIÓS CSOMAG

ELEKTROTERÁPIA

tensAz elektroterápia az elektromos energia terápiás célú felhasználását jelenti. Frekvenciatartomány szerint osztályozzuk, így megkülönbözetünk kis-, közép-nagyfrekvenciás kezeléseket.
Az elektroterápiás kezelések fokozzák a keringést, csökkentik a fájdalmat, serkentik az sejtanyagcserét valamint jótékonyan hatnak az izomzatra. Elektroterápiás kezelések közül gyógyászatban TENS kezelés, szelektív ingeráram,  iontophorézis, diadynamik, mikrohullám, interferencia, ultrahang stb.

A következőkben csak a szelektív ingeráram és a TENS terápiás lehetőségeit és hatásai mutatatom be.

Bővebben: ELEKTROTERÁPIA

LOGOPÉDIA

beszd

megkésett beszédfejlődés terápiája      (cca. 3 éves kortól)

pöszeségterápia                                   (cca. 5 éves kortól)

diszfóniaterápia                                    (cca. 6 éves kortól)

nyelvlökéses nyelés terápiája                (cca. 6 éves kortól)

diszlexiaterápia – tanulási zavarok        (cca. 6 éves kortól)

beszédtechnika                        (cca. 12 éves kortól)

Bővebben: LOGOPÉDIA

GERINCGYÓGYTORNA KAMASZOKNAK

imagesca8w8wrx

Iskolai szűrő vizsgálatok során hangzik el egyre többször: gerincferdüléses a gyermek! Az aggódó szülő a legrosszabbra gondol, de a legtöbb esetben orvosolható a dolog.

Bővebben: GERINCGYÓGYTORNA KAMASZOKNAK

AKTÍV GYERMEKGYÓGYTORNA

menu-photo1A gyermekgyógytorna, a gyerek által végzett aktív tevékenység, amit egy szakképzett gyógytornász végeztet különböző módszereket/technikákat alkalmazva. Az hogy melyik módszert alkalmazza , az a gyerek életkora, diagnózisa, értelmi képessége, a foglalkozások gyakorisága stb. határozza meg.

 

Aki gyógytornászként gyerekkel foglalkozik az gyógytornászság mellett kicsit pedagógusnak és kicsit színésznek is kel lennie. A gyógytorna feladatokat megpróbáljuk mindig a lehető legaktívabban és hasznos funkcióban alkalmazni.

Bővebben: AKTÍV GYERMEKGYÓGYTORNA

KORAI FEJLESZTÉS

menu-photo3A korai fejlesztés a 0-6 éves korú, az átlagostól eltérően fejlődő gyermekek számára ajánlott gyógypedagógiai, mozgásfejlesztő és egyéb terápiás szolgáltatások köre.

Amikor egy kisgyermek lassabban fejlődik, a szülők sokszor hónapokat is eltöltenek azzal, hogy megfelelő segítséget kérjenek, itt pedig létfontosságú az idő, hiszen az első életévek a gyermek fejlődése szempontjából meghatározó jelentőségűek.

Bővebben: KORAI FEJLESZTÉS

BOBATH MÓDSZER

bobath A Bobath módszer célja a funkció!

Neurológiai kórképekben jó erdményel alkalmazzák gyermekeknél és felnőteknél is!

A Bobath házaspár által kidolgozott és az egész világon elterjedt ún. Bobath- módszer a korai agykárosodás okozta mozgás rendellenességek esetében alkalmazott mozgásterápiás eljárás.
Bobath, módszerének középpontjába a tónus normalizálását állította (reflexgátló helyzetek), a gátlás és facilitálás együttesének eredményeként létrejött mozgássorok passzív-aktív gyakoroltatását.

Bővebben: BOBATH MÓDSZER

CRANIO SACRALIS TERÁPIA

baba_cranioA craniosacralis terápia egy mélyreható gyógymód, amely segíti a szervezet természetes öngyógyító mechanizmusait, semlegesíti a stressz negatív hatásait, erősíti az általános ellenállást a betegségekkel szemben, visszaadja a fizikális életerőt, és jó közérzetet biztosít.

A craniosacralis  terápia különböző szinteken működik, és a test különböző rendszereit befolyásolja. Hatást gyakorol a csont- és izomrendszerre, az idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre, a különböző szervekre, a kötőszövetekre, a testnedvekre és a test energiarendszerére is.

Bővebben: CRANIO SACRALIS TERÁPIA

CIMT (KORLÁTOZÁSSAL INDUKÁLT MOZGÁS TERÁPIA)

cimtA Mackó kéz, tulajdonképpen egy speciélis ortézis viselése az egészséges karon, igen az egészséges karon. Így korlátozzuk az épp oldalt és ezzel aktíváljuk a spontán aktív mozgásokat az érintett karon.

Terápiás programunkat szerzett vagy veleszületett hemiparesises gyerekeknek ajánljuk 2 éves kortól.

A „Mackó kéz ”terápiás program  egyik része, hogy egy általunk méretre készített mackós kéz viselésével (az egészséges karon) rávesszük az érintett oldalt a mozgásra, használatra (CIMT).
A  „Mackó kéz”terápiás program másik része, hogy különböző terápiákkal/ingerekkel ( Aktív gyógytorna, Kinesio-taping, Dévény manuális technika, Galileo vibrációs gép, Ergoterápia  Masszázs stb.)   bombázzuk az érintett oldalt.

Bővebben: CIMT (KORLÁTOZÁSSAL INDUKÁLT MOZGÁS TERÁPIA)

ASZTMÁS GYÓGYTORNA

A gyógytorna foglalkozáson speciális feladatok megtanítása a cél játékos formában.  Például:

 

Bővebben: ASZTMÁS GYÓGYTORNA

GALILEO REZGÉS TERÁPIA

galileo

 

 

 

 

 

 

A készülék folyamatosan kimozdít egyensúlyi helyzetünkből, ezzel aktiválja az akaratunktól független helyzetmegtartó reflexeinket, ami jelentős izommunkát eredményez, az ízületek különösebb megterhelése nélkül!

Megmozgat minden ( a helyzet megtartásában résztvevő) izmot, így javítja:

 1. az izmok közötti,
 2. izmokon belüli koordinációt,
 3. az egyensúly megtartását,
 4. a mozgás összerendezettségét. 

Bővebben: GALILEO REZGÉS TERÁPIA

ETETÉS TERÁPIA

Evésterápia

etetesterapia

Étkezési tanácsadást kínálok szülőknek, akiknek gyermeke átmeneti vagy tartós sérülés következtében a következő eltérő táplálkozási szokások, nehézségek valamelyikével küzd:

 • nem eszik darabos ételt
 • nem harap
 • nem rág
 • · nehezen, vagy nem tud nyelni
 • erős harapó reflex, esetleg nyelvlökéses nyelés jellemzi
 • étkezéskor gyakran öklendezik, talán hány (nem önálló tünet)
 • nem tudja zárni száját
 • nehezen forgatja nyelvét az étellel
 • · nem iszik pohárból, vagy cumisüvegből sem
 • nagyfokú nyálzás jellemzi

 

Bővebben: ETETÉS TERÁPIA

SCHROTH MÓDSZER

schroth2

A módszert  Katharina Schroth, a németországi Asklepios Katharina Schroth Klinika Bad Sobernheimban immár 30 éve orvosi, gyógytornász gyakorlati tapasztalatokra és tudományos vizsgálatokra alapozva, fejlesztette ki. A terápiás eredmények az operáció elkerülését az esetek 90%-ában, a progresszió megelőzését, a légzésfunkció javulását, a fájdalom csökkenését- megszűnését mutatják.

 

A legjobb „gyógyszer” a gerincferdülésre a Schroth módszer

Bővebben: SCHROTH MÓDSZER

TSMT

 

szenz3Tervezett Szenzomotoros Terápia (TSMT)

A szenzomotoros működés, azaz, az érzékszervekkel felfogható ingerekre adott mozgásos válasz, az emberi gondolkodásnak egy kezdeti, a beszéd kialakulását megelőző fejlődési fokát jelzi. Első életévekben az értelem a gyermek viselkedésében, a külvilág ingereire adott válaszaiban, mozgásos cselekvéseiben nyilvánul meg.

Bővebben: TSMT

KINESIO TAPING RAGASZTÁS GYERMEKEKNEK

kt_gyerek

A kinesuilógiaitape (színes rugalmas ragtapasz) sokszor lehet kiegészítő eleme a gyermek gyógtyornának.

A felragazstási alakja és módja a kívánt terápiás céltól függ.  A szülőket megtanítjuk a kivágásés felhelyezés fortélyaira és akár otthon önnálóan is alkalmazhatják. 

 

Bővebben: KINESIO TAPING RAGASZTÁS GYERMEKEKNEK

 • _DSC0826_a_email
 • _DSC0845_a_email
 • _DSC1123_b_email
 • _DSC1220_a_email
 • _DSC1240_a_email
 • _DSC1411_a_email
 • cimlap01
 • cimlap02
 • cimlap03
 • cimlap04
 • cimlap05
 • cimlap06
 • cimlap07
 • cimlap08
 • cimlap09
 • cimlap10
 • cimlap11
 • cimlap12
 • cimlap13
 • cimlap14
 • cimlap15

© 2009-2021 | www.mackorendelo.hu | +36 30 389 7327 | OTP 11742348-20016667 K&J Vital Kft.
Mackórendelő PEST 1145 Budapest, Amerikai út 40/a as. 2.| Mackórendelő  BUDA 1026 Budapest, Nagyajtai utca 15.