Kérdezzen szakembereinktől

Kérdezzen szakembereinktől

Kérdéseikre válaszol (3 munkanapon belül):

Körmendi-Békési Anita és Kovács Andrea gyermek gyógytornászok és Fung Emília logogpédus 


FORGÁS HASRÓL HÁTRA...

D. Betti: Kisfiam 5 hónapos lesz jövő héten és még mindig nem forog hasról hátra. A hátáról néha már átfordult hasra. Hogyan segítsem hogy megtanulja?

Mackórendelő gyógytornász szakembere: Kedves Anyuka. 5 hónapos korban nem feltétlen megy még minden irányban a forgás, de persze már akár lehetne is. Valószínű hogy az alkartámasz nem tökéletes, így első körben szeretném tanácsolni hogy 90 fokos alkartámaszban tartsa karjait napi 6x 3 percet. ebben a helyzetben nézegessenek babakönyveket, anya apa arcát.


CSAK JOBBRA FORDÍTJA A FEJÉT...

Anna: Féloldalt ellapult a 6 hónapos kislányom feje mert csak jobbra forditja, olyan mintha a füle sem lenne már szimmetrikusan. Fotok és emlékek szerint kerek tojás fejjel született. Lyukas párnát 3,5 hónapos kora óta használunk. Hason nem nagyon szeret lenni. Milyen mozgásterápiát javasolnak?

Mackórendelő gyógytornász szakembere: Kedves Anyuka Ha gyermeke háton fekszik akkor használják a párnát, és ha lehetséges akkor fokozatosan szoktassuk a hason alvásra . A hason alkartámaszt meg kell erősiteni, hogy ébren minél többet tudjon ebben a helyzetben tölteni. Ha csak egyik oldalra fordítja a fejét akkor a rendelőnkben már "bevált" aktív gyógytornával és manuál terápiával szükséges kezeli.


VIZELETTERTÁSI PROBLÉMA...

F. Zsuzsi: Vizelettartási gondokkal küzdünk 5 éves kislányomnál, sok helyen jártunk már kevés eredménnyel. Létezik valami mozgásterápia erre a problémára?

Mackórendelő gyógytornász szakembere: Kedves Anyuka Ennek a problémakörnek sok összetvője lehet. A rendelőnkből a manuális terápiák közül az FDM ajánlanám, ami ellazíthat egy izmot és ezáltal a össze zárás könnyebb lesz.


 BOKASÜLLYEDÉS ÉS LÚDTALP...

Anikó: 4. 6 és 8 éves fiaim kezdetektől bokabedőlős és lúdtalpasak voltak. Játsszuk a lábujjakkal és hordjuk a szupi cipőt. Mit tudunk tenni még a javulásért?

Mackórendelő gyógytornász szakembere: Kedves Anyuka Ha bokasüllyedése is van akkor csak a lábbal játék nem lesz elegendő. Valószínű szükséges a csípő, a törzs erősítése és a fasciák ingerlése is . Ezt komplex játékos programot megtalálja a "Mackógyógytorna lúdtalp ellen"- című könyvben, ami szülőknek íródott, a gyakorlatok részletes leírásával.


"HEMIPARÉZIS"...?

Zsuzsanna: Tisztelt szakértő, kislányom ,4.5 hónapos, mi nem vettük észre, hogy baj lenne, de egy kedves ismerősünk babákkal foglalkozó tornász és Ő küldött neurológushoz. A diagnózis: bal oldali hemiparézis. Mindezt a következőkre alapozták: bal kezén a nagyujját behajtva tartja, bal kézzel kissé ügyetlenün nyúl a tárgyakért (illetve a jobb kezével nyúl először, ha mindkét keze szabad), a vizsgálat időpontjában még nem fordult bal irányba (miután meglett a diagnózis 3x segítettem neki és azóta bal irányba is forog). A Moro reflex sem tűnt el teljesen. Nagyon kiegyensúlyozott, rendkívül érdeklődő baba, fel sem merült bennünk, hogy baja lenne. Ezen tünetek alapján mire számíthatunk? Köszönjük szépen

Mackórendelő gyógytornász szakembere: Kedves Zsuzsanna! Diagnózist megállapítani vagy azt módosítani is mindenképp orvosi kompetencia. Gyógytorna szempontból viszont az biztos, hogy akár hemiparézis akár csak egy minimális elmaradás van a két oldal között, mindkét esetben van tennivalónk. Bármelyik eset áll fenn, tapasztalataink szerint ilyenkor nem csak a felső végtagnál vannak eltérések, így az egész oldalt, testet érdemes figyelni,kezelni. A Mackórendelőben online vagy élő gyógytorna keretében, személyre szabottan tudunk megfelelő testhelyzeteket mutatni,játékokat és házi feladatokat adni...
 

RACCSOLÁS 5 ÉVESEN...

Gábor: Ikerlányaink 5 évesek, raccsolnak. Hogyan segítsük őket itthon?

Mackórendelő logopédus szakembere: Kedves Gábor! Ha valóban nincsen több hibásan ejtett hangjuk, életkoruk alapján nem kell még helyes r hangot ejteniük. Segíti az r hang képzéséhez szükséges izmok munkáját néhány napi gyakorlat: rágás zárt szájjal  minden étkezésnél, papír zsebkendő-darabka elfújása szívószálon keresztül, csettintés nyelvvel. Napi egy gyakorlat elvégzése néhány percben már sokat ügyesít. Sok sikert!


LAPOS BABAFEJ "KEREKEDÉSE"...

Brigitta:Tisztelt szakértő! Kisfiam 4hónapos, sokáig a letapadt izmok miatt csak jobb oldalra fordította a fejét, illetve azon az oldalon is aludt, hiába fordítottuk át neki. Hason nem szeret aludni, de az ébren töltött időben szinte csak hason van. Ellaposodott jobb oldalon a feje. Helyre hozható még? Párnát most fogunk beszerezni. Van esély arra, hogy szép buksija legyen? Köszönöm szépen a választ! Üdv. Egy aggódó anyuka

Mackórendelő gyógytornász szakembere: Kedves Brigitta!  Amennyiben az aszimmetrikus tónusú izomzat okozza a fej egyirányú fordítását és az így kialakult laposságot, akkor a megfelelő terápiák alkalmazása és a terhelés változtatása képes a "kerekedés" irányába terelni a baba növekvő buksiját. Ennek mértéke sok összetevőtől függ, emiatt rendelőnkben a manuálterápiák (pl. cranio sacralis terápia) mellett aktív gyógytornával és szenzo-motoros ingerekkel is támogatjuk a változást. A párna fokozatos bevezetéssel egyre hosszabb ideig használva szintén sokat tud segíteni! Az otthoni torna iránymutatójaként a Mackógyógytorna fejüket egy oldalra fordító babáknak című feladatsort ajánlanám.


MÉG NEM MÁSZIK...

Ildikó: Üdvözlet, 18 hónapos ds kisfiú szabályosan kúszik és ül, de nem mászik. Fejlesztésre járunk, de nem halad a mozgásfejlődés (jerr és dévény). A tsmt segíthetne-e neki, vagy itthon mit tudnék vele gyakorolni hogy másszon? Esetleg melyik kiadványt vegyem meg? Tavasz körül kutyázott, de hamar abbahagyta akkor. Köszönöm!

Mackórendelő gyógytornász szakembere: Kedves Ildikó! Egy szenzomotoros szemléletű terápia (akár TSMt, akár DSZIT), illetve az aktív gyógytorna is képes más-más irányokból támogatni a mozgásfejlődést, így az Önök számára is hasznos lehet. Tavasz óta egy nagyobb növekedés vagy egyéb változás is befolyásolhatta a fejlődését, így a feladatsorok közül a Mackógyógytorna Hengeres gyakorlatsor és a Mackógyógytorna Nagylabdás gyakorlatsor II. -t tudnám ajánlani, melyek a szenzoros ingerek pótlásában illetve a csípő körüli izmok koordinációjának összehangolásában is segítségek lehetnek. Amennyiben terápiát változtatnának mindenképp javasolnánk,hogy előtte a kezeléseket végző kollégákkal is egyeztessen a további irányok meghatározásához, hiszen Ők látják hogy a terápiás terven belül hol tartanak."


CSÍPŐVIZSGÁLAT...

V. Csabáné: Üdvözlöm! 2 hónapos fiú unokám csipő uh eredménye: A porcos és csontos vápa norm.meredekségű, bár j.o-on a csontos vápa meredeksége a normál érték alsó határán, a vápasarok mko-on lekerekített. A femurfejek centrális helyzetűek. Jo-on alfa szög 62 fok, béta szög 41 fok. Bal o-on alfa szög 60 fok, béta szög 49 fok. Mkét oldalon Graf I./b tipusu csipő. Ortopédiai vizsgálatra jan.26-ra kaptunk időpontot. Ráér-e akkor, vagy keressünk magánrend.lehetőséget? Javasol-e addig is gyógytornát, esetleg van-e lehetőség erre onleine, vagy személyes konzultációra mindenképp szükség van előtte? Köszönöm, ha válaszol, segítségét előre is köszönöm. V. Csabáné

Mackórendelő gyógytornász szakembere: Kedves Nagymama! Az I-es besorolás egészséges csípőizületet jelent, ezen belül a B egy minimális eltérést, így nincs ok nagy aggodalomra, de erre is oda kell figyelni és több minden befolyásolhatja. Mivel az eredmény nem indokol egyelőre semmilyen komolyabb eszközt vagy terápia irányítást, a januári ortopédia időpont is megfelelő lehet, amennyiben viszont az jobban megnyugtatja Önöket az ortopédiai magánrendeléseken lehet hamarabb is konzultálni. Gyógytorna vizsgálatot viszont mindenképp ajánlanék hamarabb, mert a csípő tornáztatásával támogatni tudják a helyes irányba fejlődést illetve a baba egész testének tornáztatása is pozitív befolyásoló a csípő fejlődésében. Rendelőnkben személyes és online formában is természetesen ugyanúgy kivitelezhető a vizsgálat. A Baba csípőtorna betanítása cikkünkben még további leírást is talál erről. Várjuk Önöket!


SZENZOROS SZŐNYEG..

M. Veronika: Kedves Szakértők!Kisfiaim 33 és 17 hónaposak. Több, mint valószínű, hogy hajlamuk lesz lúdtalpra/bokasüllyedésre. Sajnos nekem erős családi örökségem van erre, emiatt szeretnék mindent megtenni, hogy amennyire lehet mérsékeljük a bajokat. Szeretnék szenzoros szőnyeget venni számukra. Van puha baby változat és a kemény. Érdemes a puhábbat venni, vagy egyből a kemény lenne jó?Nagyon köszönöm a tanácsot!Üdvözlettel:M. Veronika

Mackórendelő gyógytornász szakembere: Kedves Veronika! Mindkét verzió hasznos és általában elnyeri a gyerekek tetszését. A lúdtalp/bokasüllyedés a talpon való terhelés és gördítés, a talpi érzékelés illetve az egyensúlyozás egyes nehézségeit is vonhatják azonban magukkal,így a keményebb szőnyeg lehetséges h negatív első tapasztalatokat is okozhat ami miatt esetleg inkább kerülik a gyermekek. A puha baby változat segíthet ezt áthidalni, amellett hogy ezek is csak minimálisan puhábbak, így maga a hatás megmarad. Kezdetben segíthet az is ha zokniban próbálgatják. A lúdtalp és bokasüllyedés alakulása kapcsán, A lúdtalp életkoronkénti teendőiről és veszélyeiről cikkben még további hasznos információkat találhat. 


FESZES IZOMZAT..
Dóra:Tisztelt  szakértő!Kisfiam 5 hónapos, fejlődésneurológián múlt héten veleszületett feszes izomzatot állapítottak meg. A szülése normál módon zajlott, 40hétre, mekóniumos magzatvízből. A szülés után a kórházi zárójelentésen még az szerepelt, hogy normotroph, normál izomzata van. Sajnos csak 4,5 hónapos korban vettük észre, hogy nem nyúl a tárgyak után, és a lábait mindig felhúzza, és a kezeit nem lehet a füle mellé emelni. Ezt követően utalt a gyermekorvos be fejlődésneurológiára. Ott mondták, hogy kötött, feszes izomzatú. Azt szeretném megkérdezni, hogy a Dévény-tornát javasolja-e, illetve hogy nem vagyunk-e még elkésve, mert azt olvastam, spasztikus izomzatnál 5 hónapos korig el kell kezdeni a kezelést. Illetve itthonra milyen tornát javasol?
 
Mackórendelő gyógytornász szakembere: Kedves Dóra! A helyes terápia megítélése szakorvosi kompetencia, így mindenképp az ott kapott javaslat alapján keressenek terápiát. A gyermekgyógytorna három nagy csoportba sorolható be: manuálterápiák, aktív gyógytorna és szenzomotoros tornák, (illetve ezen kívül vannak még kiegészítő terápiák). Ebből a Dévény kezelés egy manuálterápia, ami természetesen jó lehet, amennyiben most kezdik el, akkor is. Saját több éves tapasztalatunk, hogy a manuálterápiával megkezelt izomzat/test változásait fontos elmélyíteni aktív gyógytorna módszerekkel/elemekkel is, mert így tud a fejlődés megfelelő lenni. Tehát a manuálterápián kívül más területet megcélzó mozgásterápiát is javasolnék.

Kérdezzen szakembereinktől!

 • _DSC0826_a_email
 • _DSC0845_a_email
 • _DSC1123_b_email
 • _DSC1220_a_email
 • _DSC1240_a_email
 • _DSC1411_a_email
 • cimlap01
 • cimlap02
 • cimlap03
 • cimlap04
 • cimlap05
 • cimlap06
 • cimlap07
 • cimlap08
 • cimlap09
 • cimlap10
 • cimlap11
 • cimlap12
 • cimlap13
 • cimlap14
 • cimlap15

© 2009-2021 | www.mackorendelo.hu | +36 30 389 7327 | OTP 11742348-20016667 K&J Vital Kft.
Mackórendelő PEST 1145 Budapest, Amerikai út 40/a as. 2.| Mackórendelő  BUDA 1026 Budapest, Nagyajtai utca 15.