Terápiák gyerekeknek

"HIPOTON" MACKÓGYÓGYTORNA

65993050 2372646476122950 1689153505861828608 n

Minden hipoton, puha, lusta, gyenge, lassú, kényelmes, flopy babának/ gyermeknek…

A hipoton(hypotonia) baba/gyermek izomzata puha és erőtlen, ami csak minimálisan vesz részt a mozgásában, ezáltal lassítja a mozgásfejlődést és kóros mozgásmintákhoz vezethet, amely később különböző területeken problémát generálhat.

A Hipoton Mackógyógytornával valósul meg az alapozás, leépítés és a harmonizálás, ami elengedhetetlen egy hipoton baba fejlesztésénél.

Bővebben: "HIPOTON" MACKÓGYÓGYTORNA

Baba FDM - manuális kezelés

178997963 4019079778146270 2687161705844398248 n

A Baba FDM terápia egy babákon alkalmazandó manuálterápia, mely új „eszköz” a gyógytornászok kezében. Mackórendelősen gyereknyelvre lefordítva az FDM az izmok ruháinak, a „fasciáknak„ és egyéb kötőszöveteknek az alakítása, kezelése a gyógytornász keze által.

Bővebben: Baba FDM - manuális kezelés

Online egyéni baba - gyermekgyógytorna

90145482 2921571881230404 6610789605891375104 o

Online egyéni baba/ gyermek gyógytorna 0-18 éves korig.  Az online gyógytorna foglakozásokon szakmailag ugyanaz valósul meg mintha  a Mackórendelőben zajlana, csak az eszközök, a gyakorlatok, a kivitelezés, a segítség, a korrigálás... kicsit más.  Mint minden gyógytorna, az új pácienseinknél egy online vizsgálattal kezdődik, ahol nézegetjük, tesztelgetjük, megbeszéljük a kitűzött célok eléréséhez szükséges teendőket (otthoni eszközöket, órák ütemezésését, lehetőségeket,...)

Bővebben: Online egyéni baba - gyermekgyógytorna

MAES terápia

 DSC0862 a email

A felfedezés a tanulás legfőbb mozdítója, ez alapján tanulják meg a babák és gyerekek a világ működését. A felfedezéshez elengedhetetlenül szükség van a mozgásra, mozdulatokra. A mozgás során minden gyermek képességeinek megfelelően alakítja ki azokat a stratégiákat, amikkel a legjobban fog tudni boldogulni. Így épülnek fel a hasonló elemekből eltérően koordinált mozdulatsorok, amitől a mozgás egyéni lesz. Ez alapján ismerjük fel a körülöttünk lévőket akár mozdulataik alapján is.

Bővebben: MAES terápia

DÉVÉNY MÓDSZER

 maci baba
A  baba helyes fejlődése érdekében javasolt pár alkalom Dévény gyógytorna, kezelés, terápia még egészséges babáknál is. Ahol mozgásproblémát észlelünk ott viszont erősen javasolt a Dévény...

A Dévény módszer speciális fogások rendszere, mely az izomzatra és az idegrendszeri szabályozásra egyaránt hatással van. A kezelés célja, a kontraktúra oldás, az izomhelyzet normalizálása, az idegrendszer direkt stimulálása. Mikor elhárulnak az izomtónus okozta problémák, akkor a gyerek mozgásai kivitelezhetőek lesznek.

Bővebben: DÉVÉNY MÓDSZER

VOJTA TERÁPIA

cukivojta

A Mackórendelőben Budapesten, már lehetőség van Vojta terápiás vizsgálatra és terápia beállítására, Kovács Andrea gyógytornász –  nemzetközi Vojta terapeutánál.

A módszert Vaclav Vojta (1917 – 2000) egy cseh származású ortopéd-neurológus dolgozta ki, a Müncheni Gyermekklinika volt igazgatója, melyet reflexlokomóción alapuló gyógytechnikának is nevezhetünk. (reflex = a test nem tudatos válaszreakciója,  lokomóció = helyváltoztatás)

Bővebben: VOJTA TERÁPIA

Hanne Marquardt Talpreflexzóna kezelés

299228_574765942542841_691277902_n

A láb reflexzónáinak masszírozása ma már a legismertebb kiegészítő gyógymódok közé tartozik. Kitűnő eredmények érhetők el vele a mozgásszervi betegségek, a légző- és húgyivarszervi elváltozások, emésztő szervek, a gyermekkori fejlődési zavarok kezelésében.

Bővebben: Hanne Marquardt Talpreflexzóna kezelés

GYERMEKGYÓGYTORNA

 DSC7229a copy

A gyermekgyógytorna játékos feladatokból álló de „a gyógytorna törvényeit” követő program.  A gyermekgyógytorna 0 éves kortól ajánlott 18 éves korig.

A jól megtervezett  „gyermekbarát gyógytorna gyakorlat” észrevétlenül végezteti el a gyermekkel:

Bővebben: GYERMEKGYÓGYTORNA

ARC GYÓGYTORNA

 arc

Az arctorna gyógytornát, lehet baleset, bénulás, műtét, fogászati dolgok, speciális beszédtechnika kialakítása, hölgyeknél a fiatalság megőrzése vagy gyermekeknél beszédindítás céljából végezni.

A különböző célokért és különböző korosztályoknak természetesen más és más a feladatok kivitelezése.

Bővebben: ARC GYÓGYTORNA

FEJLESZTŐ BABA GYÓGYTORNA

374925_381184798622469_2137702109_nA fejlesztő babatorna ajánlott, ha a baba egészséges, csak minimálisan van elmaradva a mozgásfejlődése, vagy nem jó sorrendben kezdi alkalmazni vagy furcsán aszimmetrikusan végzi őket. Minél hamarabb kezdik el a babagyógytornát, annál hatásosabb és eredményesebb.

A baba gyógytorna foglakozásokon az adott mozgást tökéletesítjük és speciális feladatokkal előkészítjük a következő mozgásfázist. Ezeket különböző speciális fejlesztő torna eszközökkel (is) végezzük.

Bővebben: FEJLESZTŐ BABA GYÓGYTORNA

EGYÉNI LÚDTALP GYÓGYTORNA

images_5Egyéni lúdtalp gyógytornát azoknak a gyermekeknek javasolunk, akik nagyon komolyan akarják végezni a lúdtalp prevenciót vagy akiknél az ortopéd orvos lúdtalpat diagnosztizált.

A Mackórendelős lúdtalp vizsgálatok után, elkezdjük az egyénre szabott gyermekgyógytornát mellyel főleg a lábra, talpra fókuszálunk, de nem elhanyagolhatóak a test többi részi sem …

Bővebben: EGYÉNI LÚDTALP GYÓGYTORNA

GIPSZLEVÉTEL UTÁNI GYERMEKGYÓGYTORNA

gipsz_1

A gyermekek hamar gyógyulnak, azért a tökéletes gyógyuláshoz szükséges a törések utáni gyógytorna alkalmazása.

Gyermekek esetében, egy egyszerű csonttörés következtében is felléphetnek olyan utóhatások, melyek megelőzése érdekében célszerű speciális, rehabilitációs gyógytornát alkalmazni a sérült testrész átmozgatására, megerősítésére, koordináció javítására stb.

Bővebben: GIPSZLEVÉTEL UTÁNI GYERMEKGYÓGYTORNA

BABA CSÍPŐTORNA BETANÍTÁS

macis

A csípőtorna elvégzése nem nehéz, de lehet helytelenül, nem megfelelő ismétlésszámmal, nem megfelelő erővel, nem megfelelő ízületi szög létrehozásával vagy csak bátortalanul végezni.

Ezért tartom fontosnak, hogy a szülőt betanítsuk a helyes csípőtorna végrehajtására. Tapasztalataink szerint a csípőtorna kivitelezésének elsajátítására 1- 2 alkalom szükséges, amit gyógytornász tanít be a Mackórendelőben. A torna mellett ellátjuk hasznos fektetési, hordozási stb. tanácsokkal.

Bővebben: BABA CSÍPŐTORNA BETANÍTÁS

ELEKTROTERÁPIA

tensAz elektroterápia az elektromos energia terápiás célú felhasználását jelenti. Frekvenciatartomány szerint osztályozzuk, így megkülönbözetünk kis-, közép-nagyfrekvenciás kezeléseket.
Az elektroterápiás kezelések fokozzák a keringést, csökkentik a fájdalmat, serkentik az sejtanyagcserét valamint jótékonyan hatnak az izomzatra. Elektroterápiás kezelések közül gyógyászatban TENS kezelés, szelektív ingeráram,  iontophorézis, diadynamik, mikrohullám, interferencia, ultrahang stb.

A következőkben csak a szelektív ingeráram és a TENS terápiás lehetőségeit és hatásai mutatatom be.

Bővebben: ELEKTROTERÁPIA

GERINCGYÓGYTORNA KAMASZOKNAK

imagesca8w8wrx

Iskolai szűrő vizsgálatok során hangzik el egyre többször: gerincferdüléses a gyermek! Az aggódó szülő a legrosszabbra gondol, de a legtöbb esetben orvosolható a dolog.

Bővebben: GERINCGYÓGYTORNA KAMASZOKNAK

AKTÍV GYERMEKGYÓGYTORNA

menu-photo1A gyermekgyógytorna, a gyerek által végzett aktív tevékenység, amit egy szakképzett gyógytornász végeztet különböző módszereket/technikákat alkalmazva. Azt hogy melyik módszert alkalmazza, azt a gyerek életkora, diagnózisa, értelmi képessége, a foglalkozások gyakorisága stb. határozza meg.

 

Aki gyógytornászként gyerekkel foglalkozik annak a gyógytornászság mellett kicsit pedagógusnak és kicsit színésznek is kell lennie. A gyógytorna feladatokat megpróbáljuk mindig a lehető legaktívabban és hasznos funkcióban alkalmazni.

Bővebben: AKTÍV GYERMEKGYÓGYTORNA

KORAI FEJLESZTÉS

menu-photo3A korai fejlesztés a 0-6 éves korú, az átlagostól eltérően fejlődő gyermekek számára ajánlott gyógypedagógiai, mozgásfejlesztő és egyéb terápiás szolgáltatások köre.

Amikor egy kisgyermek lassabban fejlődik, a szülők sokszor hónapokat is eltöltenek azzal, hogy megfelelő segítséget kérjenek, itt pedig létfontosságú az idő, hiszen az első életévek a gyermek fejlődése szempontjából meghatározó jelentőségűek.

Bővebben: KORAI FEJLESZTÉS

BOBATH MÓDSZER

bobath A Bobath módszer célja a funkció!

Neurológiai kórképekben jó erdményel alkalmazzák gyermekeknél és felnőteknél is!

A Bobath házaspár által kidolgozott és az egész világon elterjedt ún. Bobath- módszer a korai agykárosodás okozta mozgás rendellenességek esetében alkalmazott mozgásterápiás eljárás.
Bobath, módszerének középpontjába a tónus normalizálását állította (reflexgátló helyzetek), a gátlás és facilitálás együttesének eredményeként létrejött mozgássorok passzív-aktív gyakoroltatását.

Bővebben: BOBATH MÓDSZER

CRANIOSACRALIS TERÁPIA

baba_cranioA craniosacralis terápia egy mélyreható gyógymód, amely segíti a szervezet természetes öngyógyító mechanizmusait, semlegesíti a stressz negatív hatásait, erősíti az általános ellenállást a betegségekkel szemben, visszaadja a fizikális életerőt, és jó közérzetet biztosít.

A craniosacralis  terápia különböző szinteken működik, és a test különböző rendszereit befolyásolja. Hatást gyakorol a csont- és izomrendszerre, az idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre, a különböző szervekre, a kötőszövetekre, a testnedvekre és a test energiarendszerére is.

Bővebben: CRANIOSACRALIS TERÁPIA

CIMT (KORLÁTOZÁSSAL INDUKÁLT MOZGÁS TERÁPIA)

cimtA Mackó kéz, tulajdonképpen egy speciális ortézis viselése az egészséges karon, igen az egészséges karon. Így korlátozzuk az épp oldalt és ezzel aktíváljuk a spontán aktív mozgásokat az érintett karon.

Terápiás programunkat szerzett vagy veleszületett hemiparesises gyerekeknek ajánljuk 2 éves kortól.

A „Mackó kéz ”terápiás program  egyik része, hogy egy általunk méretre készített mackós kéz viselésével (az egészséges karon) rávesszük az érintett oldalt a mozgásra, használatra (CIMT).
A  „Mackó kéz”terápiás program másik része, hogy különböző terápiákkal/ingerekkel ( Aktív gyógytorna, Kinesio-taping, Dévény manuális technika, Galileo vibrációs gép, Ergoterápia  Masszázs stb.)   bombázzuk az érintett oldalt.

Bővebben: CIMT (KORLÁTOZÁSSAL INDUKÁLT MOZGÁS TERÁPIA)

ASZTMÁS GYÓGYTORNA

A gyógytorna foglalkozáson speciális feladatok megtanítása a cél játékos formában.  Például:

 

Bővebben: ASZTMÁS GYÓGYTORNA

SCHROTH MÓDSZER

schroth2

A módszert  Katharina Schroth, a németországi Asklepios Katharina Schroth Klinika Bad Sobernheimban immár 30 éve orvosi, gyógytornász gyakorlati tapasztalatokra és tudományos vizsgálatokra alapozva, fejlesztette ki. A terápiás eredmények az operáció elkerülését az esetek 90%-ában, a progresszió megelőzését, a légzésfunkció javulását, a fájdalom csökkenését- megszűnését mutatják.

 

A legjobb „gyógyszer” a gerincferdülésre a Schroth módszer

Bővebben: SCHROTH MÓDSZER

TSMT

 

szenz3Tervezett Szenzomotoros Terápia (TSMT)

A szenzomotoros működés, azaz, az érzékszervekkel felfogható ingerekre adott mozgásos válasz, az emberi gondolkodásnak egy kezdeti, a beszéd kialakulását megelőző fejlődési fokát jelzi. Első életévekben az értelem a gyermek viselkedésében, a külvilág ingereire adott válaszaiban, mozgásos cselekvéseiben nyilvánul meg.

Bővebben: TSMT

KINESIO TAPING RAGASZTÁS GYERMEKEKNEK

kt_gyerek

A kineziológiai tapasz/kinesio tape (színes rugalmas ragtapasz) sokszor lehet kiegészítő eleme a gyermekgyógytornának.

A felragasztási alakja és módja a kívánt terápiás céltól függ.  A szülőket megtanítjuk a kivágás és felhelyezés fortélyaira és akár otthon önállóan is alkalmazhatják. 

 

Bővebben: KINESIO TAPING RAGASZTÁS GYERMEKEKNEK

 • _DSC0826_a_email
 • _DSC0845_a_email
 • _DSC1123_b_email
 • _DSC1220_a_email
 • _DSC1240_a_email
 • _DSC1411_a_email
 • cimlap01
 • cimlap02
 • cimlap03
 • cimlap04
 • cimlap05
 • cimlap06
 • cimlap07
 • cimlap08
 • cimlap09
 • cimlap10
 • cimlap11
 • cimlap12
 • cimlap13
 • cimlap14
 • cimlap15

© 2009-2021 | www.mackorendelo.hu | +36 30 389 7327 | OTP 11742348-20016667 K&J Vital Kft.
Mackórendelő PEST 1145 Budapest, Amerikai út 40/a as. 2.| Mackórendelő  BUDA 1026 Budapest, Nagyajtai utca 15.