Cikkek

Derékfájás terhesen

ktMi a derékfájás oka terhesség alatt és mivel tudjuk csökkenteni?

Különösen a terhesség harmadik trimeszterében az vesszük észre, hogy egyre többször és többet fáj a hátunk és már sehogy se jó: se állni, se ülni, se feküdni. Miért van ez így  és lehet-e valamit tenni ellene?
A fájdalomnak a szakemberek szerint több fiziológiai oka is van:

- A relaxin nevű hormon hatása miatt a kötőszövet, a szalagok és az ízületi tok fellazul, a medence és a keresztcsont tágul, a gerinc és a nagyízületek stabilitása csökken.

Bővebben: Derékfájás terhesen

Bilibó

biliboA BILIBO különleges és egyedülálló játék, melynél az alapvető kagylóforma teret enged a gyermekek képzelőerejének. Ahelyett, hogy előre meghatározott játékformát kényszerítene a gyermekekre, az értelmezési lehetőségek egész tárházát nyitja meg előttük, arra ösztönözve őket, hogy saját maguk találják ki játékaikat, azaz aktív és kreatív módon foglalják le magukat.
A lakásban vagy kint a szabadban, a homokozóban vagy a vízben, sőt akár a hóban is, a BILIBO rengeteg meglepetést tartogat!

Bővebben: Bilibó

Milyen legyen a gyermek cipője?

enquiA gyerekláb fejlődése a talpra állás után indul meg igazán, és a járás elsajátítása jelentős terhet ró az apró gyereklábakra. Ha kezdetektől fogva egészséges cipő van a gyerek lábán, jó eséllyel megelőzhetjük a lúdtalpat és az ebből fakadó panaszokat.

Minden egészséges gyermek úgy áll fel, hogy sarka kissé befelé dől, és a boka belső része még lejjebb van. A kis totyogóknál a szabályos lépések helyett sajátos, bizonytalan mozgást láthatunk. Legtöbbször ez egy teljesen természetes folyamat, hiszen a terhelés megindulásával kezd el kialakulni az egyensúly megtartásához szükséges izomzat.

Bővebben: Milyen legyen a gyermek cipője?

Terhes torna gyakorlatok

TERHESA munkahelyi tevékenység és az otthon végzett házi munka sok mozgást igényel, de ez nem a szülésre felkészítő testmozgás. Éppen ezért elengedhetetlenül szükséges a célirányos, a terhesség normális lefolyását és a szülést támogató tornagyakorlatok ismerete.

Relaxáció

A lazítási képesség elsajátítása az élet minden területén hasznos, de a könnyű és a viszonylag fájdalommentes szülésnek alapfeltétele. A teljes feszültségmentes elernyedés feltétlen szükséges a minél kevesebb fájdalommal járó szüléshez. Legkönnyebben fekvő helyzetben tudunk lazítani, izmainkat elernyeszteni.

Bővebben: Terhes torna gyakorlatok

Dévény módszer enyhe esetekben is

images 2Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer (DSGM).

A módszert a következő neveken ismerjük: Dévény módszer, Dévény torna, Dévény gyógytorna, Dévény kezelés, Dévény masszázs, Dévény.
Ezt a gyógyító módszert Dévény Anna dolgozta ki, gyakorlati tapasztalatai alapján. A DSGM minden eddigi mozgás rehabilitációtól eltérő, új szemléletre épülő rendszer.

Bővebben: Dévény módszer enyhe esetekben is

Kicsi még ehez.......

bab„minek mondjam, úgysem érti még”

„á, nem figyel, csak építőkockázni szeret”

*

Az önálló beszéd megjelenéséhez mások beszédének folyamatos hallása, hallgatása szükséges.

A baba kiáltozására az anya megjelenik és igyekszik eltalálni: éhes, szomjas, pelenkacsere, hasfájás, álmos…

Bővebben: Kicsi még ehez.......

Idegen nyelven.....

babaA következő gondolatokkal érdemes eljátszani mindazoknak, akik fontolgatják, hogy gyermekük számára idegen nyelvet taníttatnak:

Mikor kezdjük?

A) pocaklakó-korban, dünnyögésekkel.

Ha igaznak tekintjük, hogy az anya az anyanyelvén beszéljen gyermekéhez, akkor ezt az anya akkor tudja megvalósítani, ha a mi életterünkhöz képest ő maga is „idegen” nyelvű – s ebben az esetben ez abszolút rendjén való. Esetleg, ha valóban anyanyelvi szinten beszél egy másik nyelvet, mert ő maga bilingváris, v. rendkívül jól tanult.

Bővebben: Idegen nyelven.....

A hinta fejleszt, szórakoztat és el is ringat!

hintaA hinta kezdetben szabadban levő játéknak indult, de ma már tudományos kutatások bizonyítják, hogy egy hatékony fejlesztő eszköz.

 

Hogyan hat a hinta?

Maga a hintázás nagyon egyszerűnek tűnik, de hatása annál bonyolultabb.

A hinta a megállás - újralendülés mozzanatát kiválóan stimulálja. A gravitáció törvénye következtében fellendülés után mindig lefékez, majd újra indul, ezt a mozgássort a hintán ülve megérzi a gyermek és lassan alkalmazni is képes.

A fejlődés a test állandó egyensúlykereséséből adódik, ami meghatározott izmok feszítéséből és egyazon időben más izmok lazításából áll.

Bővebben: A hinta fejleszt, szórakoztat és el is ringat!

Mi a Craniosacralis terápia?

cranioA craniosacralis terápia egy különlegesen gyengéd, mégis rendkívüli módon hatékony kezelési forma, amely egyre elterjedtebbé válik széleskörű alkalmazási lehetőségének és a szervezet öngyógyító mechanizmusaira, természetes védekezőképességére gyakorolt hatásának köszönhetően. Jellemzője a mikromanipuláció, amely a koponyacsontok mikromozgásainak korrigálásán alapul.

Bővebben: Mi a Craniosacralis terápia?

Sérült személyek eltérő táplálkozása. Evésterápia

bun

Sérült személyek eltérő táplálkozása. Evésterápia – Cseri Tímea

A legtöbb ember számára az evés, így a nyelés is, olyan magától  értetődő tevékenység, amely nem igényel különösebb tudatosságot. Az étkezés szociális esemény is, örömet okozó, kellemes élmény, amely, túl a táplálkozási célokon, érzelmi, viselkedési, sőt kommunikatív készségeink megalapozását is szolgálja. Táplálkozási szokásaink gyermekkorban alakulnak ki. A gyermek ilyenkor tanulja meg a helyes ételválasztást, az étkezés higiénés és kulturális szabályait, a kívánatos étkezési módokat, ekkor rögzülnek a táplálkozási minták és formálódik az ízlés, tehát ilyenkor alapozódik meg az egész életre szóló táplálkozási magatartás.

Azoknak a számára azonban, akiknél az étkezés biológiai vagy pszichés okokból akadályozott, az evés örömforrás helyett, számos nehézséggel, félelemmel járó, bonyolult és ijesztő feladattá válik. Ilyen esetekben az étkezésnél speciális tudást és ismereteket igénylő segítségre van szükség. Az étkezésnél történő segítségnyújtás igen érzékeny terület érintett és segítő számára egyaránt, hiszen idegen személy ritkán hatolhat ennél mélyebben egy másik ember intim szférájába.

Bővebben: Sérült személyek eltérő táplálkozása. Evésterápia

 • _DSC0826_a_email
 • _DSC0845_a_email
 • _DSC1123_b_email
 • _DSC1220_a_email
 • _DSC1240_a_email
 • _DSC1411_a_email
 • cimlap01
 • cimlap02
 • cimlap03
 • cimlap04
 • cimlap05
 • cimlap06
 • cimlap07
 • cimlap08
 • cimlap09
 • cimlap10
 • cimlap11
 • cimlap12
 • cimlap13
 • cimlap14
 • cimlap15

© 2009-2021 | www.mackorendelo.hu | +36 30 389 7327 | OTP 11742348-20016667 K&J Vital Kft.
Mackórendelő PEST 1145 Budapest, Amerikai út 40/a as. 2.| Mackórendelő  BUDA 1026 Budapest, Nagyajtai utca 15.