Milyen legyen a gyermek cipője?
FacebookGoogle bookmarkSatartlapTwitter
Mackórendelő - Cikkek

enquiA gyerekláb fejlődése a talpra állás után indul meg igazán, és a járás elsajátítása jelentős terhet ró az apró gyereklábakra. Ha kezdetektől fogva egészséges cipő van a gyerek lábán, jó eséllyel megelőzhetjük a lúdtalpat és az ebből fakadó panaszokat.

Minden egészséges gyermek úgy áll fel, hogy sarka kissé befelé dől, és a boka belső része még lejjebb van. A kis totyogóknál a szabályos lépések helyett sajátos, bizonytalan mozgást láthatunk. Legtöbbször ez egy teljesen természetes folyamat, hiszen a terhelés megindulásával kezd el kialakulni az egyensúly megtartásához szükséges izomzat.

Amíg nem jár a baba napi több órát kemény felületen addig nyugodtan használhatjuk a puhatalpú lábbeliket és szintén egészséges, ha fűben, kavicson, homokban, vagy földes talajon mezítláb jár, mert az apró egyenetlenségek miatt nem terül szét a láb.
A kemény, sima felületen a láb szétterül, ezért befelé fordul a sarok. Különösen súlyosbítja ezt a problémát, ha a gyerek túlsúlyos, vagy a korához képest fejlett, illetve magas, hiszen még nagyobb a teher, amit cipelni kell. Itt szeretném megemlíteni a supinált cipők konstrukciójának és belső formájának a hasznosságát

 

Milyen a jó gyerekcipő?

- a legfontosabb, hogy hat éven aluli gyerekre ne adjunk olyan papucsot, szandált, aminek hátul nincs kérge. Az egészséges lábbelinek az egyik legfontosabb feladata, hogy egyenesen tartsa a sarkat.

- fontos, hogy a cipő orra kellő mozgásteret biztosítson a lábujjaknak. A belső rész, ennek érdekében, legyen kellően magas, illetve széles.

- az apró cipőknek nem csupán a hosszát, hanem a szélességét is gyerekünk lábmérete alapján válasszuk ki.

- a cipő talpa akkor jó, ha könnyű és hajlékony, nem csúszik a legkülönfélébb felületeken sem, illetve a kopásállósága sem egy elhanyagolható tényező.

- a gyerek lába erősen izzad, ezért ügyeljünk a természetes alapanyagokra. Mivel a talp szintetikus, különösen fontos, hogy a talpbélés és a belső borítás textil illetve valódi bőr legyen, és a felső rész is valódi bőrből legyen.

- a cipőt ne vegyünk látatlanban web áruházon keresztül, hanem mindig csak személyesen a gyerekre próbálva.

 

 

Ajánlott cipő boltok:

- Csibecipő 18 mérettől (supinált cipők) („Mackórendelő” jelszóra 8% kedvezmény!!!)

www.csibecipo.hu


- Enquist cipő 24 mérettől (megfelelően kiválasztva a típusát)

www.enquist.hu

 

A gyerekláb fejlődése a talpra állás után indul meg igazán, a fejlődés szabadságának biztosítása pedig kiemelkedő fontosságú. A megfelelően kialakított gyermekcipő pontosan ezt a szabadságot biztosítja és mindemellett megvéd a kóros elváltozások kialakulásától.
Ezért nagyon-nagyon fontos a megfelelő cipő kiválasztása.

 

 

Kovács Andrea

gyermekgyógytornász

www.mackorendelo.hu

 
Kapcsolódó cikkekLegutóbbi cikkekLegolvasottabb cikkek

Webáruház kosár

Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

maciwebshop
BANKSZÁMLASZÁM
11742348-20016667

Webáruház ajánló

Tüskés félgömb + feladatsor
Tüskés félgömb + feladatsor
2 700 Ft


Tüsi félgömb + Könyv
Tüsi félgömb + Könyv
6 000 Ft
5 500 Ft
Kedvezmény: 500 Ft


Mackógyógytorna - NAGYLABDÁS -gyakorlatsor
Mackógyógytorna - NAGYLABDÁS -gyakorlatsor
600 Ft


Gyermek kinesio tape (4 tekercs)
Gyermek kinesio tape (4 tekercs)
14 000 Ft


BILIBO
BILIBO
6 500 Ft