Egészséges mezítláb járás házon belül
FacebookGoogle bookmarkSatartlapTwitter
Mackórendelő - Cikkek

  tskd_sznyeg

Sok helyen olvashatjuk, hogy milyen egészséges a mezítláb járás, de sokszor nem világos, az hogy, a természetben vagy a lakásban…

A rövid válasz: a természetben és a természetes körülményekkel kialakított lakásban.

 Régen kavicsos, göröngyös úton, dombra föl és le, mezítláb vagy vékony, papucsszerű lábbelikben az emberek sokat jártak gyalog, használták a láb izmaikat. Nem is volt annyi betegségük, mint ma, amikor aszfaltos utakon járművekben, buszon, autóban ülve utazunk, tükörsima plázákban és irodákban  sétálunk stb.

Fontos hogy a babákat szoktassuk hozzá a mezítláb járáshoz. A babák lapos, apró zsírpárnácskákkal borított talppal születnek, a végleges boltozatok csak óvodáskor körül alakulnak ki. A boltozatok közül kétfajtát különböztetünk meg: minden ujjnak megfelelően van egy-egy hosszboltozatunk, melyek a sarok- és lábközépcsont végéig érnek, míg a harántboltív az ékcsontok és a lábközépcsontok területére esik. A boltozatok kialakulása rendkívül fontos a láb vérkeringése, mozgékonysága és az izomegyensúly szempontjából. Másfelől a boltozatok  "rugóként" funkcionálnak, mely a rugalmas szalagok és izületek segítségével kiválóan alkalmas a test súlyának viselésére.

 

Hegyen, völgyben, patakokban természetesen egészséges sétálni mert rengeteg ingerrel találkozik a talpunk. Ezekre az ingerekre reagálunk és így erősödik a lábizomzat nagyszerű immunerősítő, stressz csökkentő …

Aki mezítláb jár ingyen talpmasszázsban részesül, de csak akkor ha a talaj kellően „változatos”.

A keleti gyógyítók szerint talpmasszírozás  segít tisztítani az energia csatornáit a reflextív zónákon keresztül oly módon, hogy felerősíti a vérkeringést, eltávolítja a salakanyagokat, mely segít ellazulni, feltöltődni.

 

Azt szokták tanácsolni, hogy a szabadban mezítláb és a házon belül cipőben járjon a gyerek mert ott nagyon sima a terep. A gond az hogy ha kiszámítjuk hogy mennyi órát jár évente a gyerek a szabadban  és a házon belül,  elégé házon belül felé fog eldőlni a mérlegnyelve. Ez különböző okok miatt lehet: nincs udvar, nem tiszta a játszótér, hideg van, nem szokta meg a gyerek, stb.

A megoldás abban van, hogy a lakásban alakítsunk ki „természetes talajokat” ahol a gyermek és akár mi magunk is sokat járunk.

 

Szeretnék egy pár ötlete adni a lakásban való természetes környezet megteremtéséért:

-         szőnyegnek válasszunk a kókusz szőnyegeket, amelyek kicsit erősebb szövésűek és teljesen természetes anyag

-         helyezzenek a kézmosó elé egy „műfű kockát” ami sok kis tüskével ingerli a talpakat amíg kezet mosunk, fogat mosunk..

-         tegyünk egy erős párnatokba gesztenyét/ nagy szemű babot és léptessük rá a gyereket naponta többször

-         kereskedelemben már kapható, az egy ortopéd orvos által feltalált tüskés szőnyeg, melyet a folyósora  vagy olyan helyre kell helyezni, ahol sokszor járunk, és így észrevétlen ingereljük a talpunkat

 

Ha van lehetőség és idő akkor minél többet sétáljanak a szabadban mezítláb kicsik és nagyok egyaránt.

 

Kovács Andrea

Gyógytornász

www.mackorendelo.hu

 
Kapcsolódó cikkekLegutóbbi cikkekLegolvasottabb cikkek

Webáruház kosár

Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

maciwebshop
BANKSZÁMLASZÁM
11742348-20016667

Webáruház ajánló

Ülőlabda 75 cm gyöngyházszínű
Ülőlabda 75 cm gyöngyházszínű
10 000 Ft


SpiderMed II
SpiderMed II
14 000 Ft


Lúdtalp torna csomag III.
Lúdtalp torna  csomag III.
21 500 Ft


Lúdtalp könyv és Kinesio taping
Lúdtalp könyv és Kinesio taping
6 500 Ft
6 000 Ft
Kedvezmény: 500 Ft


Csilingelő nagylabda
Csilingelő nagylabda
8 000 Ft